Tiramisu
Krém
- 4 velké žloutky
- 100 gramů krystalového cukru
- 177 ml vysokoprocentní smetany
- 227 gramů mascarpone
Na sestavení
- 400 ml espressa nebo silné kávy
- 2 polévkové lžíce rumu nebo koňaku
- 2 polévkové lžíce neslazeného kakaového prášku
- cukrářské piškoty
- asi 30 gramů kakaa na poýpání
Postup
- Elektrickým šlehačem ve středně velké míse ušlehejte žloutky a 50 gramů cukru dokud nebude mít směs světle žlutou barvu a asi ztrojnásobný objem. Přeneste směs do velké mísy a nechte stranu.
- Ve střední misce ušlehejte smetanu a zbývajících 50 gramů cukru, dokud nezačne tvořit špičky.
- Přidejte mascarpone a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne měkká, roztíratelná směs.
- Směs mascarpone jemně vmíchejte do oslazených žloutků, dokud se nespojí.
- Smíchejte espresso a rum v mělké misce a dejte stranou.
- Pomocí síta poprašte dno dvoulitrové zapékací mísy 1 lžící kakaového prášku.
- Postupně po jednom ponořte každý cukrářský piškot do směsi na espresso a umístěte je zaoblenou stranou nahoru na dno zapékací mísy.
- Opakujte s použitím poloviny cukrářských piškotů, dokud nezískáte rovnoměrnou vrstvu, a podle potřeby lámejte piškoty na polovinu, abyste vyplnili všechny zjevné mezery.
- Polovinu směsi mascarpone rozetřete na piškoty v jedné rovnoměrné vrstvě.
- Opakujte se zbývajícími piškoty namočenými v espressu a směsí mascarpone.
- Vrchní vrstvu posypte zbývající lžící kakaového prášku. (V případě potřeby přidejte na jemně nastrouhanou čokoládu.)
- Zakryjte plastovou fólií a před krájením nebo nabíráním k podávání nechte vychladit v lednici alespoň 4 hodiny
Brownies z černých fazolí
- 1 plechovka černých fazolí, propláchnutých a scezených
- 64 gramů na kousíčky nakrájené čokolády
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 255 gramů třtinového cukru
- 170 gramů kakaa
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky prášku na pečení
- špetka soli
Postup
- Vložte fazole, 32gramů čokoládových lupínků a olej do kuchyňského robota, zakryjte a zpracujte dokud směs nesmíchá.
- Přidejte vejce, hnědý cukr, kakao, vanilku, prášek do pečiva a sůl, zakryjte a zpracujte do hladka.
- Přesuňte směs do pekáče
- Posypeme zbylými čokoládovými lupínky.
- Pečte na 350°C po dobu 20-25 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Nechte vychladnot a podávejete
Míša
Těsto
- 3 vejce
- 200-250 gramů cukru krystal
- 200-250 gramů oleje
- 200-250 gramů vlažné vody
- 200-250 gramů polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa
Krém
- 3/4 másla
- 180 gramů cukru moučka
- 2 tučné tvarohy
- 2 lžíce rumu nebo aroma
Želé
- 1 litr vody
- 2 sáčky Vitacitu
- 2 vanilkové pudinky
Postup
Těsto
- Pečicí plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a odložíme.
- Vejce rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky.
- Z bílků vyšleháme pevný sníh.
- Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem.
- Přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a opatrně vmícháme ušlehaný tuhý sníh.
- Vytvořené těsto vlijeme a rozetřeme na připravený plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut
- Po upečení piškot necháme vychladnout.
Krém
- Vyšleháme máslo pokojové teploty s cukrem a zašleháme tvaroh o stejné teplotě.
Sestavení
- Vychladlý piškotový plát potřeme krémem a necháme v chladu ztuhnout.
Želé
- Postupujeme podle návodu na balení.
- Nalijeme želé na krém a necháme v chladu zatuhnout
Bublanina
- 6 vajec
- 200 gramů cukru krupice
- 300 gramů polohrubé mouky
- 100 mililitrů oleje
- 1 sáček prášku d pečiva
- citronová kůra
Postup
- Rozšleháme vejce s cikrem a postupně přidáváme mouku, olej, citronovou kůru a prášek do pečiva.
- Pečeme na 180°C po dobu 45 minut